STARLEAF videókonferencia, hybrid Videokonferencia egy gombnyomásra- Barco Clickshare Conference  alkalmazása  tárgyalókban, (TEAMS, ZOOM, WEBEX. stb.)

Dokumentum kamerák


Az oktatás területén az interaktív táblák mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a dokumentum kamerák

Azt gondolhatnánk, hogy a tartalmak a digitális világban szinte már csak elektronikus formában léteznek, azonban éppen az oktatás az a terület, ahol egy gyors skicc a papíron, egy újságcikk, könyvrészlet, egy tárgy, vagy egy esemény videón történő megmutatása a diákok részére dokumentum kamera nélkül lehetetlen. Ebben nincs semmi újdonság, hiszen a dokumentum kamera volt az első eszköz , amely elengedhetetlen tartozék lett az oktatásban a számítógép mellett. 

Miben is változott a dokumentum kamera napjainkban? Hogyan értékeljünk egy dokumentum kamerát ? Hogyan hozzunk helyes döntést a vásárlásnál ? Egy hagyományos digitális fényképezőgép néhány tulajdonságát megismerve, ismerve a márkanevet, árát, viszonylag könnyen tudunk választani, azonban dokumentum kamera vásárlásához egy kicsit több technikai specifikáció megismerésére van szükség. 

Majdnem minden digitális kamera szenzor felbontását Megapixelben fejezik ki, amelyet telefonoknál már jól ismerünk. Ezek tipikusan CMOS szenzorok. Fontos azonban tudni, hogy nem ez az egyetlen meghatározó adat, ahhoz, hogy lássuk milyen jó a kamera. A szenzor mérete, megjeleníthető színek száma, színegyensúlya, optikája és más tulajdonságok is rengeteget számítanak, azaz nem csak a Megapixel nagysága mérvadó. Egy 8 Megapixel-es szenzorral ellátott kamera 4:3 –as képaránnyal megfelel a 4K Ultra HD standard-nek. Fontos az  effektív felbontás” is. Ha az állókép és videó a szenzor teljes felbontását kihasználja, azaz nem lesz pixelveszteség, akkor a tényleges felbontás és az effektív felbontás megegyezik. A szenzor méretét a gyártó nem mindig adja meg, ezt inchben mérik, 1/6 inch 2 Megapixelnek, 1/3,2 inch szenzor méret pedig 8 Megapixelnek felel meg, ez már nagyon jó minőségű képet ad. A videókamera rész specifikációjánál a „frame rate” legyen 30 frame/ másodperc. Sok gyártó az írja, hogy max. 30 fps, azonban ez pl. csak 640 x 480 ( 0,3 Mpixel)-nél igaz, amely rossz képet eredményez, hiszen az igény ma már 30 fps@1080p.

Cégünk a húsz éves tapasztalattal rendelkező amerikai HoverCam dokumentum kamera gyártó termékeit forgalmazza. Amit ajánlunk az a HoverCam Solo 8+. A kamera 8 Megapixel-es felbontásban- amely 4-szer jobb mint a 1080p- képes feldolgozni a 30 frame/sec videó sebességet ! Tiszta szép képet ad. Legtöbbször a videót mjpeg-ben tömörítik, amely 10:1 tömörítésig még megfelelő, e felett már minőségveszteség lép fel. 

A HoverCam Solo 8 + veszteségmentes- „YUV” komponens videojelet -képes 30 frame/sec sebességgel USB3.0-án továbbítani!

Meg kell még említeni, hogy a kép minőségét még más tényezők is befolyásolják. Ilyen a fókusz, a fehéregyensúly, expozíció, lencseárnyék és színbeállítás. Lehet automata vagy manuális a fókuszállítás, a fontos az, hogy minél gyorsabban éles képet kapjunk. Amint ez elértük, kell tudjuk zárolni a fókuszt, hogy a kézi mozgatás során se kerüljön ki a fókuszból. A fókusz helyzetét kell tudnunk állítani, hogy adott területen éles legyen a kép, hiszen egy 3 dimenziós tárgy vagy egy vastag könyv esetén ez felmerül.

A fehéregyensúly szoftver és hardver alapon történő állítási lehetőségei a különböző világítási körülmények miatt  szintén fontos!

Aki a fényképezésben jártassággal bír, tudja, hogy az automata expozíció mellett az állítási lehetőségek tárháza áll rendelkezésre egy digitális kameránál, hasonlóan a Solo 8-nál is pl. egy fekete háttérben egy kisméretű fehér alapú névjegykártyához is lehet expozíciót állítani.

Az optikai és digitális zoom közötti különbség a termék árában jelentősen érvényesül. 

Sokkal drágább egy optikai zoom -al ellátott dokumentum kamera a lencsék miatt, ugyanakkor természetesen a zoom képesség nagyon fontos tulajdonság, hiszen a tárgyak mérete változó. A HoverCam cég szabadalma az ASR ( Adaptív Sensor Resolution ), amely 8-szoros optikai zoom-nak felel meg. Nagyobb nagyítás szükségessége  esetén 10-szeres optikai lencse is kapható hozzá.

A HoverCam esetén a digitális zoom-ot a Notebook-on futó szoftver segítségével lehet állítani, ez real time-ban történik, kevésbé „pixelizálódik” így a kép.

A dokumentum kamerához tartozó szoftver – azaz USER INTERFACE szerepe  az egyszerű és hatékony kezelés szempontjából nagyon fontos. A számítógéphez csatlakoztatva ( USB ) az egérfunkció számos lehetőséget tartogat, pl. az egérkerékkel lehet nagyítani és kicsinyíteni, területeket beállítani, klikkeléssel  átkapcsolni kamera és Powerpoint vagy egy WEBSITE  között. A modern grafikus interfész ( GIU ) segítségével képre vagy videóra lehet  jelölni,  aláhúzni, bekeretezni, kiemelni, rajzolni. 

Be lehet folyamatosan több oldalt is a kamera mozgásérzékelője segítségével szkennelni gombnyomás nélkül.

Közvetlenül lehet képeket és videót Office alkalmazásokba és Interaktív Tábla szoftverébe importálni.

90 fokkal el lehet forgatni a kamerát. A tanár akár felveheti az órát a PC-re, ahonnan megoszthatja.

FONTOS ! Nem kell külön tápadapter, mert az USB adja a tápfeszültséget a Solo 8-nak.


Ezt a kamerát az oktatásban nagyon sok helyen használják már, a SMART és más  INTERAKVÍV táblákkal  is együttműködik. PC, Mac és Solo 8 Sparc kamerák esetén olcsó Chromebook-al is használható !

A termék és teljes specifikációja az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.thehovercam.com/solo8plus/Kérjen ajánlatot!